Teixint vincles per construir la xarxa CooperaSec. Crònica de la trobada amb col·lectius del barri del 24 de febrer de 2018
Com construïm el relat de l’Economia Social i Solidària (ESS) a Poble Sec? Quins criteris ideològics creiem que volem acomplir els projectes que formem part de la Xarxa CooperaSec? Com posem en pràctica aquesta xarxa? Aquestes i altres preguntes van ser les que vam treballar a la trobada que vam fer amb una vintena de col·lectius d’economia comunitària i cooperativa el passat dia 24 de febrer al Centre Cívic El Sortidor per començar a donar forma a la nova etapa de CooperaSec.
Una etapa en la qual hem formalitzat l’estructura de la xarxa i volem fer-la créixer. D’entrada, CooperaSec ens hem convertit en associació i volem que els diversos col·lectius i persones que vulguin formar part de la Xarxa puguin establir un vincle més fort i més comú, que permeti que el funcionament de l’estructura sigui sòlid i es desenvolupin nous i més projectes, en el marc d’anar construint un barri cooperatiu, ple de sinergies i de complicitats.
La trobada va començar amb una posada al dia del moment pel qual passa CooperaSec, des dels seus inicis, l’any 2012 amb la celebració de les primeres Jornades d’Economia Social i Solidària al barri, passant per tots els lligams establerts durant aquests anys, així com la celebració de les jornades Impuls de l’ESS l’any 2016 juntament amb Diàlegs, i acabant per l’actual composició d’un grup motor que ha continuat donant forma i força a l’estructura, engegant una nova etapa que passa per aquesta formalització del col·lectiu, la necessitat de créixer, la disposició d’un local a la Biblioteca del carrer Blai on donar formació i informació i esdevenir espai de coworking, la posada en marxa de projectes com CooperaCures o la vinculació com a node territorial de Coopolis.
A les jornades vam treballar també la posada en marxa de diversos eixos de treball amb els col·lectius participants, dels quals en van sortir grups per donar forma a l’eix acompanyaments (el suport d’accions d’emprenedoria social i comunitària), l’eix espai (com gestionar l’espai de la Biblioteca), l’eix Fira (per organitzar la primera fira d’economia social i solidària al barri) i l’eix relat (per anar construint un relat comú sobre què entenem per barri cooperatiu).
Des de CooperaSec estem molt contents i contentes de com vam teixit els vincles necessaris per anar treballant tots els eixos i anar fent créixer la xarxa per tal que la construcció d’un barri cooperatiu a Poble Sec amb la col·lectivització de totes les àrees de la vida social sigui possible. La trobada va acabar amb una visita al nou local de CooperaSec.