Recerca històrica de cooperativisme al barri

El projecte de recerca històrica “Cooperativisme i autoorganització al barri del Poble-sec (1869-1939)” s’emmarca dins l’eix relat de CooperaSec, un eix que té per objectiu elaborar un discurs propi de l’economia social, solidària i cooperativa al barri del Poble Sec, passat i present.

En aquest sentit, el projecte de recerca històrica ha estat un dels primers passos per fer una investigació del passat i de les arrels que formen una tradició cooperativista i d’autorganització al barri. Un treball impulsat per la Xarxa CooperaSec i elaborat al llarg de 2019 amb motiu del 150è aniversari del Poble-sec, i desenvolupada per historiadores vinculades al barri.

El projecte de recerca històrica: recuperar la memòria

Quan les entitats que conformem la xarxa d’Economia Social i Solidària al barri diem que el Poble-sec és i vol ser un barri cooperatiu, no ens inventem res de nou. Abans que nosaltres i que el desert de desmemòria del franquisme, existien al barri iniciatives diverses que manifestaven la voluntat dels treballadors i treballadores, veïns i veïnes arribats d’arreu, de generar alternatives a la societat capitalista.

Així doncs, aquesta recerca ha buscat recuperar la memòria sobre les pràctiques d’ESS i autoorganització al barri del Poble-sec, des dels seus orígens i fins l’inici de la dictadura franquista.

Cooperativisme i autorganització al barri del Poble-sec (1869-1939) (descàrrega document)

 

Leave a Reply