Uns 50 projectes elaboren un mapa cooperatiu i comunitari de Poble Sec. Crònica de les Jornades Finals
Una cinquantena de projectes d’economia social, solidària i cooperativa es van trobar a les Jornades Finals de CooperaSec. Unes Jornades, dinamitzades per Diàlegs, que eren la part final del trajecte que vam iniciar el mes de febrer amb els tallers formatius i de seguiment i acompanyament de projectes i amb els quals hem anat traçant un itinerari que ha passat per diversos llocs com què cal tenir en compte a l’hora d’emprendre un projecte, què entenem per economia social i solidària, com tenim cura i ens cuidem per fer sostenible la nostra vida personal, laboral i comunitària com ens podem enxarxar i quines eines cal tenir en compte a l’hora de construir un barri cooperatiu.
L’objectiu de la Jornada, celebrada el dissabte dia 30 d’abril al Centre Cívic El Sortidor, era dibuixar el mapa d’actors de l’economia social, solidària i comunitària al Poble Sec, compartir experiències, identificar necessitats existents al barri que es podrien cobrir des de l’economia solidària, establir reptes i somiar, entre tots els presents, com ens agradaria enxarxar-nos per construir-nos i respirar-nos conjuntament.
La idea de xarxa es va visibilitzar en un mapa gegant que durant el matí es va treballar entre tots els projectes. Cadascun d’ells omplia una fitxa amb el nom, els àmbits de l’activitat en els que s’ubicava (cures, alimentació, tecnologia, cultura, educació, habitatge… fins a 12 en total), se situava sobre el mapa, es presentava i finalment creava una xarxa de relacions amb altres projectes existents. Un dibuix que va evidenciar la riquesa de propostes, algunes ja consolidades; altres, naixents. Un cop elaborat el mapa, es tractava de fer coneixença entre projectes i per això es va desenvolupar una dinàmica per compartir somnis, esperances i expectatives.
Després del dinar conjunt (cuinat per membres de l’equip de cuina de La Base) vam encetar la tarda amb la presentació d’un resum i diagnosi del que s’havia evidenciat durant el camí fet aquests mesos: quantitat i tipologia de projectes en els quals s’havia fet seguiment, reptes, mancances i objectius (aquí teniu el document de Diagnosi). Seguidament, es passava al mercat/subhasta de necessitats: què podia oferir cada projecte als altres, o quines necessitats trobaven no cobertes, per entrar, després, al mercat de les necessitats no cobertes: la manca d’espais, la manca de finançament i també la manca de recursos humans van ser de les més explicitades.
I finalment, la Jornada va acabar, just abans de l’avaluació, amb l’exploració de propostes, basades en tres eixos: utilitat d’una xarxa relacional, formes de funcionament i estructura de la xarxa.
Des de CooperaSec i Diàlegs, organitzadors de tot el cicle formatiu i de les Jornades, es va valorar molt positivament l’assistència i tota la pluja d’idees, així com els espais de complicitat creats. Ara, toca elaborar i fer visible el mapa que en va sorgir i extreure les conclusions necessàries per continuar treballant en aquest camí de fer de Poble Sec un barri cooperatiu.