Com ens cuidem? Eines per fer sostenible la vida personal, laboral, familiar i comunitària. Crònica de la tercera sessió de les Jornades 2016
De què parlem quan parlem de cures? Com ens cuidem en totes les nostres esferes de la vida (personal, laboral, familiar, comunitària)? Com gestionem el temps? Sabem fer-ho? Com s’han entès els espais dedicats a les cures? Quines aportacions ha fet l’economia feminista en aquest aspecte? Què volen dir els conceptes productiu i reproductiu?
Totes aquestes preguntes es van plantejar i es van intentar respondre a la sessió titulada “Com ens cuidem? Eines per a la sostenibilitat de la vida personal, laboral, familiar i comunitària”. Era la tercera sessió de les Jornades 2016 de CooperaSec i Diàlegs, que es va celebrar el dia 17 de març amb un ple d’assistència al Centre Cívic El Sortidor (on es fan totes les sessions). Bona part de l’exposició teòrica va versar sobre com entenem el treball de cures i com l’economia feminista ha estat clau per entendre que l’economia neolliberal es regeix amb uns patrons patriarcals i masculins, que sovint invisibilitzen les cures (que tenen a veure amb la vulnerabilitat i les principals necessitats de la vida) i que la divisió entre treball productiu i reproductiu són creacions del sistema capitalista.
La sessió va continuar amb alguns exercicis més pràctics, per reflexionar sobre com distribuïm el nostre temps i a quines coses el dediquem, sobre quines són les necessitats que tenim i com ens sentim en tots els àmbits de la vida que omplen el nostre temps. Les reflexions es feien individuals i en petits grups. Tota la sessió va ser conduïda per l’associació Cúrcuma.
Els materials d’aquesta sessió (l’exposició teòrica i un vídeo) els podeu trobar aquí.