Història, estratègies, reptes i recursos de l'economia social i solidària. Crònica de la segona sessió de les Jornades 2016

Història, estratègies, reptes i recursos de l’economia social i solidària. Crònica de la segona sessió de les Jornades 2016

Més d’una vintena de persones van assistir, el passat dia 3 de març, a la segona sessió de les Jornades 2016 de CooperaSec i Diàlegs, també al Centre Cívic El Sortidor. Amb el títol “Economia social i solidària. Reptes, recursos i estratègies” es va fer un repàs històric de l’economia social i solidària (ESS), incidint en el model de les cooperatives; de les seves eines i recursos i del panorama actual de la xarxa feta en aquest sector, i els assistents van poder també posar sobre la taula les seves idees i els seus anhels respecte a allò que consideren que encara cal treballar dins el barri de Poble Sec.

La introducció i explicació inicial va anar a càrrec Jordi Garcia, cooperativista i activista de diversos moviments socials a Catalunya, entre ells, la Xarxa d´Economia Solidària (XES). Després de fer un repàs històric de l’ESS, va exposar quins eren els criteris que regeixen aquesta economia, posant exemples i destacant aquells aspectes que la defineixen, com l’atenció al treball cooperatiu, la gestió dels comuns, la comercialització justa, el consum responsable, les finances ètiques, les monedes comunitàries… és a dir, totes aquelles estratègies que caminen cap a una transformació del mercat, basat en cobrir unes necessitats sense una base lucrativa. Després d’aquesta introducció i del debat, es va fer un treball per grups per analitzar projectes ja existents d’ESS al barri del Poble Sec i aquells que es troben a faltar. Entre aquests darrers, es va parlar de la necessitat de crear més xarxes i solucions en temes d’habitatge, de caminar cap a noves experiències d’autoproducció, de crear xarxa de tallers artesanals o de la gestió comunitària d’equipaments públics. Les conclusions es recolliran en l’informe que surti de les Jornades.

Podeu trobar materials que es van tractar a la sessió i alguns informes actuals del marc de l’economia social aquí.

20160303_192218 20160303_192308 20160303_203627 20160303_203601 20160303_203616 20160303_211223