Preparem les Jornades “Cooperativisme: què, com i per què?

Preparem les Jornades “Cooperativisme: què, com i per què?”

Des de CooperaSec, com a eina per facilitar la construcció d’un barri cooperatiu al Poble Sec, us volem convidar a la participació en el disseny d’unes Jornades de reflexió adreçades als diferents col·lectius que en els seus territoris estem promovent iniciatives que impulsin xarxes locals d’economia solidària / espais d’intercooperació.

Així mateix també ens agradaria comptar amb altres col·lectius que des d’altres perspectives esteu impulsant propostes de reflexió i de praxis orientades a la transformació social post-capitalista.

Hem fet un primer esborrany del que pretenem i si comparteixes la necessitat de fer aquestes Jornades / Trobada, t’esperem a la reunió que hem convocat per el dimecres 27 de novembre a les 19 h a La Base, l’ateneu cooperatiu del Poble Sec (c/ Hortes nº 10 baixos, Paral·lel).

Aquestes Jornades les volem fer el mes de març de 2014.

Aquí tens el primer esborrany dels pensament que hem anat treballant per a preparar-les:

Barris cooperatius, jornades de cooperativisme, centenars de noves cooperatives, la fira d’economia solidària, … sembla que darrerament tant per principis com degut al context econòmic, s’està generant un ressorgiment important del cooperativisme.

Des de Cooperasec celebrem aquest ressorgiment i hem estat treballant per generar-lo, però veiem que ens cal fer una reflexió més profunda sobre què entenem per cooperativisme, com entenem l’economia, què volem, que necessitem per superar el capitalisme i com ho podem fer.

Per a nosaltres el cooperativisme té sentit com a eina de transformació de l’economia, no entès com una altra forma d’empresa dins el capitalisme. Pensem que encara ens falten molts elements al cooperativisme actual per tal que aquest pugui ser una proposta per a la construcció d’una nova economia, li veiem potencialitats però també limitacions importants.

És una reflexió que estem iniciant i tenim poc treballada col·lectivament. Aquest petit text és un primer esbós per compartir-la amb les persones i col·lectius que vulguin o ja estiguin amb una reflexió d’aquest tipus.

Algunes de les preguntes que volem abordar són

· Quines són les dinàmiques i elements del sistema econòmic actual què volem superar? Quina economia volem?

· Com evitem, de forma efectiva, que les cooperatives hagin d’entrar a la lògica del mercat i del creixement?

· Com podem superar la propietat privada (més enllà de la propietat cooperativa)?

· Com fem del cooperativisme una eina real i efectiva de construcció d’una nova economia i que pugui ser llavor i pràctica d’una economia post-capitalista?

. Com fem aterrar aquestes reflexions als nostres territoris i en concret fem un anàlisi del cas del barri del Poble Sec?

La proposta

Per tal d’abordar aquesta reflexió, de moment proposem anar-la treballant col·lectivament durant els propers mesos, buscant també la feina feta en aquests temes per altres, i realitzar una primera posada en comú en una jornada a fer durant el mes de març de 2014. La data i el format de la jornada encara l’estem concretant, però la celebraríem La Base, el nou ateneu cooperatiu de Poble Sec.

Si no pots venir a la reunió, però t’interessa el tema, també ens pots escriure a cooperasec@gmail.com