Sessió 9 | Cultura lliure i nous models sostenibles de creativitat a l’era digital

Dimecres 21 de novembre | 18.30h-21.45h | Sala d’actes del Centre Cívic El Sortidor. (Veure Plànol)

La situació actual de crisi profunda en la nostra societat genera noves dinàmiques en tots els àmbits de la nostra vida i n’impulsa d’altres que ja estaven gestant-se fa temps, com hem estat compartint a diverses jornades de CooperaSec.

D’altra banda l’era digital en que vivim immersos i les eines que això ens aporta també ha demostrat ser un motor per eixamplar escletxes, obrir noves vies de comunicació, expresió i organització.

La confluència, doncs, d’aquests dos escenaris ens donen un marc molt interessant per reformular la nostra visió de l’art, la cultura i la creativitat i com les gestionem per tornar a fer-les nostres.


Programa

Hi dedicarem dues sessions, la primera de les quals utilitzarem per posar en comú i debatre sobre les possibilitats i eines de transmissió i accés a l’art, la cultura i al coneixement a l’era digital. Compartirem visions sobre els camins que s’obren cap a noves formes de benefici dins el sector creatiu així com parlarem dels valors de la cultura lliure i compartida.

Per entrar en matèria comptarem amb una introducció de Simona Levi del Fòrum de Cultura Lliure (FCForum ) i X.net que ens parlarà de:

 1. Models Sostenibles per a la Creativitat en l’Era Digital. Anàlisi d’estratègies innovadores capaços de defensar i ampliar l’àmbit en què la creativitat humana i el coneixement poden prosperar lliurement i de forma sostenible a partir de les estructures econòmiques, que fins ara han estat produint i finançant la cultura
 2. Experiències de Crowdfunding a l’Estat Espanyol i Catalunya

A continuació iniciarem una taula rodona amb experiències de desenvolupament de projectes comunitaris de creació i transmissió de cultura, micromecenatge i producció independent:

 • Compartir dóna gustet i l’Arròs movie >> Marc Sempere
  Col·lectiu que treballa des de diferents àmbits i arts de recerca, la difusió i intervenció per la cultura popular, lliure i de transmissió directa. Defensa la connexió entre les formes de transmissió de la cultura tradicional i les noves possibilitats de producció i distribució de les noves tecnologies.
  http://compartirdonagustet.net/
  http://arrosmovie.info/b/
 • Goteo >> Enric Senabre
  Crowdfunding. Plataformes de micromecenatge per projectes socials i culturals.
  http://www.goteo.org/
 • Mongolia i Alternativas Económicas>> Pere Rusiñol
  De la mà d’un ex periodista de Público, experiències de nous models de gestió de mitjans de comunicació de base cooperativista i sense dependència del mercat publicitari com Mongolia i la revista Alternativas Económicas (periodisme amb independència: recuperant l’ofici).
  http://www.revistamongolia.com/
 • Artibarri  centre de recursos i xarxa que promou el desenvolupament de projectes artístics d’acció comunitària
  http://artibarri.org/

+Informació de la sessió | Cultura lliure i nous models sostenibles de creativitat a l’era digital  aquí

I en la propera sessió…..

Dijous 29 de novembre
Mercat de les Flors (Sala Sebastià Gasch). 1er Pis. | 18.30
EL TREBALL COOPERATIU EN L’ÀMBIT CULTURAL I CREATIU
1a part | Experiències cooperatives i d’autogestió >>>La ciutat invisible, Ateneu 9Barris, Communia, La Fundició
2a part | Experiències del Poble Sec >>> Espai de trobada amb debat i taller participatiu per a crear, amb les iniciatives culturals del barri que vulguin participar, un espai de trobada on intercanviar recursos i crear sinèrgies.
Si formes part d’un col·lectiu cultural del barri i vols participar d’aquest debat, vine a aquesta sessió (per confirmar l’assistència de projectes i col·lectius escribiu-nos a cooperasec@gmail.com utilitzant l’assumpte: Cooperasec Cultura)
+Informació de la sessió El treball cooperatiu en l’àmbit creatiu aquí