Sessió 8 | Construir allò comú

Dissabte 17 de novembre | 10.00-14.00 h | Sala d’actes del Centre Cívic El Sortidor. (Veure Plànol)

Sense propietat privada i sense institucions estatals de comandament i domini els vincles d’amistat, cooperació, simpatia i amor entre les i els veïns podien aconseguir la seva màxima expressió”.

Avui coneixem principalment dues formes de propietat, la privada i la Estatal. Ha estat sempre així? Són aquestes les úniques formes de gestionar els recursos? Investigant una mica la història ens adonem que el règim actual de propietat privada i propietat estatal es relativament nou en termes històrics i que alguns pobles d’Europa i d’Espanya, s’havien organitzat de formes ben diferents, en base a propietat comunal, és adir propietat de la tota la comunitat humana que viu a una certa àrea geogràfica.

Per a que puguem construir propietat comuna avui, cal que construim comunitat, que tornem a establir els llaços de suport mutu, solidaritat i amistat entre els que vivim junts. Alhora cal que ens dotem dels òrgans per poder gestionar els bèns i la vida comuna (l’assemblea popular o el consell obert, institució política on els veïns decideixen sobre els afers col·lectius).

En un context com l’actual, es fa més necessari que mai començar a fer els passos per generar comunitat i construir allò comú. Per això us proposem aquesta sessió on repassarem part de la història i de les propostes actuals i debatrem sobre com ho podem fer al nostre barri.

Els objectius de la sessió són:

· Conèixer el comunal (com a forma de propietat més enllà de la privada i estatal), la història, lluites, experiències i propostes de com recuperar i construir allò comú.
· Reflexionar entorn a la necessitat de construir béns comuns.

· Reflexionar i plantejar com podem aplicar aquestes idees al nostre barri.

L’acte contarà amb les següents ponències:

· El comunal i el consell obert a la península ibèrica, aprenent del passat per construir el futur: A càrrec de Fèlix Rodrigo Mora (http://felixrodrigomora.net/)

· Democràcia econòmica: economia del poble i pel poble. A càrrec d’un membre del Grup d’Acció de Democràcia Inclusiva (www.democraciainclusiva.org)

· Col·lectivitzacions de la cooperativa Integral Catalana (CIC): A càrrec d’un membre de la CIC (www.cooperativaintegral.cat.)

· Presentació d’un nou projecte col·lectiu al barri: empoderament econòmic pel poble del Poble Sec. A càrrec d’un membre de La Base: ateneu cooperatiu del Poble Sec.

Després farem un debat amb tots les asistents sobre Què és allò comú ? Com ho podem construir al Poble Sec?

L’acte anirà acompanyat d’un exquisit esmorzar.

T’HI ESPEREM!